Hóember figura készítése – Karácsonyi dekoráció

A világ első hóembere könyvillusztráció formájában született 1380 környékén. A következő híres, már valójában megépített alak pedig 1494-ben, amikor egy nagy havazást követően Michelangelo megformázta a Mediciek kertjében inkább szobornak mondható alkotását.

Nálunk a klasszikus hóember három hólabdából áll és fején vasfazék, orra helyén répa van, szemét és gombjait pedig szén darabok vagy kavicsok helyettesítik. A különböző kultúráknak különböző kinézetűek a hóból épült alakjai, Japánban például csak egy gömbből állnak, a daruma babákra utalva és ezzel továbbvíve őseik hagyományait. Az általunk készítendő kosárka is inkább erre a keleti kultúrában megjelenő hóemberre hasonlít és felhasználható dekorációs céllal, vagy apró kincsek elrejtésére, csecsebecsék tárolására. Készíthetjük 3 vagy 5 mm zsinór-, illetve pólófonalból, mérete és textúrája az anyagválasztásunktól függ.

A horgolás menete

hoember-figura-keszitese-karacsonyi-dekoracio-01

Kosár:
Búzaszemes alapot készítünk a kívánt méretben, majd búzaszemekkel horgolunk 4-5 sort, végül pedig kúszó szemes peremet horgolunk neki.
Sálja sima láncszemekből készült, olyan hosszúságúra, hogy masnira vagy csomóra tudjuk kötni a kosarat átfogva.
A szemeket és az orrát felragasztjuk a kívánt helyre.

Kalap:
Fekete fonallal az alappal megegyező méretig búzaszemes kört horgolunk.
Külön horgolunk egy 6 rövidpálcából álló varázskört. Zárjuk a kört és soremeléssel készítünk még egy sort, majd eldolgozzuk a fonalat.
A két részt vagy összevarrjuk, vagy ragasztópisztollyal összeragasztjuk.

A hóember kosárka meghorgolásához minden alapanyagot és igény szerint dekorációs kiegészítőt megtalálsz a webshopban, a készlet erejéig! Bármilyen kérdéssel, vagy alakadás esetén keress minket személyesen, vagy üzenetben, szívesen segítünk!

Jó horgolást kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük